MUHASEBENİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ VE MALİ MÜHENDİSLİK

İSMAİL TEKBAŞ
2 min readApr 2, 2019

--

Dijitalleşmenin İşletmeler ve Meslekler İçin Soru:

Yenilik veya Yok Olmak…

Günümüzde yaklaşık 2 milyar insanın elinde bir akıllı telefon olmadan evlerinden dışarı çıkmıyor. Yirmi birinci yüzyılda, sosyal yaşamın hemen ardından noktasında dijitalleşmenin ayak izlerini görmek mümkündür. Hatırlayın, çok değil, 20 sene önce kütüphanelerimizin başköşesinde duran Meydan Larousse ve Ana Britannica o tarihlerin interneti ve en önemli bilgi kaynağımızdı. Şimdi kimse dönüp yüzlerine bakmıyor. Geçmişte gündelik hayatımızın olmazsa olanız kunduracılar, yorgancılar, terziler, nalbantlar devrini çoktan doldurdu. Hem de oğlu 30–40 yıl içinde! Bundan 100 yıl önce biri çıkıp da oturduğumuz rahat koltuklarımızda dakikalar içinde tüm alışverişimizi yapabileceğimizi söylese aklını kaçırdığını düşünüyorumürdük.

Dijital teknolojiler ile tetiklenen 4. Sanayi devriminin teknoloji teknolojisi teknolojisi bugünlerde, yapay zekâ, robot kullanımı, otonom araçları, 3B yazıcılar, nanoteknoloji ve bilimin diğer alanlarındaki ekonomi ve toplumun bulunduğu yerlerde işaretliyor. Bu gelişin iş yapış şekillerimizi değiştirerek yanı sıra insan vermeden ve toplumu değiştireceği öngörülüyor. Dijitalleşme ile beraber meslek kabuk değiştiriyor ya da bütünüyle yok oluyor. Bazı mesleklerin olmasını yok olma durumu, bazılarının anlamı daha fazla gelişecek olmasının yanı sıra sıra, bugün bugün hiç bilmediğimiz meslek dallarının çıkışı çıkacak olması muhtemeldir.

Tüm bu yeni teknolojilerin muhasebesi mesleğini etkilemesi ise, kaçılmaz bir kavramıtir. Bilişim teknolojisi muhasebe alanında ortaya çıkmış yeni teknoloji kazanımı, muhasebeciler için artık zorunluluk. E-defter, e-beyanname, yeni nesil yazarkasa, e-fatura, defter beyan ve hazır beyan sistemi vb. tarihiin oğlu on yıllık muhasebe mesleğini sağlayarak yeniliklerden biri birkaçı… muhasebecilik dijital iletişim ve burada bir arada adeta evrim geçiriyor. Araştırmalara göre dijitalleşmeden en çok etkilenen meslekler sıralamasında vergi düzenleyicisi yüzde 99, defter tutanlar, muhasebe ve denetim alanında ise yüzde 98 ile birinci sırada. Muhasebe meslek mensuplarının yerini belki başka meslekten insanlar alacak. Peki, bu alanda çalışanlar bu değişim ve dönüşüme hazır mı?

Yapay Zek, RSO, Büyük Veriler, Artırılmış Gerçeklik, Sanayi 4.0, Blockchain, IoT gibi konseptinde muhasebeciliğe ulaşmak sorguluyor. Sanayi 4.0, Toplum 5.0 gibi konularda tartışmaya açıyor ve binlerce yıllık geleneğe sahip bu mesleğin ölmemesi için yepyeni bir modelle karşımıza çıkıyor; Mali Mühendislik

--

--

İSMAİL TEKBAŞ
İSMAİL TEKBAŞ

Written by İSMAİL TEKBAŞ

İsmail Tekbaş, muhasebe mesleği ve mali müşavirlik alanlarında 15 yılı aşkın deneyime sahiptir. Şu anda A'nın geleceği hakkında akademik araştırmalar yürütüyor.

No responses yet